Amphia is een plek waar je onuitputtelijk kunt leren
Hi, ik ben Christof
Christof is verpleegkundig specialist longziekten in het Amphia. Hij werkt hier sinds september 2018. Hij is altijd gecharmeerd geweest van de zorg. Hij startte zijn carrière als verpleegkundige, is toen offshore gaan werken op een boorplatform als medic en werkte daarna zo’n 15 jaar op de ambulance. Bij de ambulance heeft hij de opleiding tot verpleegkundig specialist gevolgd. Uiteindelijk heeft hij de stap gemaakt naar deze functie in Amphia. Waarom? Dat vertelt hij je graag hieronder.
Combinatie SEH en verpleegkundig specialist
Christof vertelt dat zijn werk op de ambulance echt heel boeiend was. Hij keek wel verder naar mogelijkheden, maar er deed zich nooit echt een vervolgstap voor. Totdat hij een longarts binnen Amphia sprak. Er was ruimte voor een verpleegkundig specialist longziekte. “Na 2 jaar afwegen wilde ik de sprong toch wagen. Ik wilde als verpleegkundig specialist ook op de SEH kunnen werken. Zo ben ik dan ook in Amphia terechtgekomen”. De combinatie past hem goed. Als verpleegkundig specialist laveert hij gemakkelijk tussen het verpleegkundig- en geneeskundig vakgebied. Dat maakt het zo uitdagend voor hem. “Ik zie mijn patiënten zelfstandig. Zo neem ik zelf de anamnese af, voer ik zelfstandig onderzoek uit, stel ik zelf een differentiaaldiagnose op. Samen met de longarts zet ik dan een gezamenlijk beleid uit.
Switch
Christof was echt toe aan verdieping en verbreding. “Dat bood de ambulance me niet meer, wat juist ten grondslag lag aan deze functie. Ik wilde graag door. Deze rol in Amphia was voor mij een kans om iets nieuws te gaan ontdekken. Bij de ambulance moet je van heel veel dingen iets weten. Bij de long heb je een kleiner specialistisch gebied waarvan je heel veel moet weten.” Hij werkt met een leuk team van specialisten. “Ik krijg hier veel kansen. Ik werk op de spoedeisende hulp en ik draai Covid-poli. Daarnaast houd ik me bezig met de thuismonitoring voor Covid en werk ik mee aan het onderzoek naar een nieuw vaccin voor Covid. Ik kan hier zo goed als alle dagen deelnemen aan nascholing die door de longartsen word gegeven. Amphia is eigenlijk een werkplaats waar je onuitputtelijk kunt leren.” Christof vertelt dat je in Amphia zelf de regie kunt nemen in je loopbaanpad. “Je wordt hier gestimuleerd om continu onderzoek te doen en bij te blijven leren binnen je vakgebied.”
VS in Amphia
Christof vertelt dat de rol van verpleegkundig specialist in Amphia voor ieder vakgebied anders wordt ingevuld. Zo is hij naast zijn functie, bijvoorbeeld ook docent in Tilburg en praktijkopleider in het ziekenhuis. Hier geeft hij les aan verpleegkundig specialisten en is hij zeer betrokken bij deze opleiding. Bijvoorbeeld de leerlijn over klinisch handelen. Hij begeleidt verpleegkundigen in opleiding op het gebied van klinisch redeneren, lichamelijk onderzoek en diagnostiek vaststellen. “Dat maakt mijn rol zo divers”, vertelt Christof. “Het leuke aan deze rol is dat je je ervaring als verpleegkundige overal mee naar toe neemt.
Voldoening
“Als de patiënt tevreden is, dan ben ik dat ook”, zegt Christof. Toch is dat voor hem nog niet voldoende. Als van de patiënt die hij ziet, de diagnose ook echt blijkt te kloppen, krijgt hij nog een beter gevoel. “Ik ga altijd op zoek naar een plan waar de patiënt zich in kan vinden: een persoonsgericht en passend plan. Als deze dan ook nog in lijn is met het plan van de longarts, dan heb ik echt alles gedaan om een patiënt goed te kunnen helpen.”
Nieuw ziektebeeld
Christof vertelt dat zijn werk ook een dubbele kant kent. Zo noemt hij Covid-19. “We hebben een zware tijd achter de rug. Het virus ontneemt heel veel, zowel privé als professioneel, maar er is vooral veel ellende voor patiënt en betrokkenen.” Toch benadert hij een dergelijke pandemie ook vanuit een ander perspectief. “De keerzijde is dat het een interessante periode is. Dat is zo dubbel aan het werk. Een periode waarin je samen met alle collega’s op zoek gaat naar oplossingen. Er zijn heel veel vragen. Er is veel onzekerheid. Veel vragen konden we vooralsnog ook nog niet beantwoorden. Daarvoor is dit virus te nieuw. De tijd moet het leren.” Christof vertelt dat hij zich echt kan vinden in hoe Amphia met de pandemie omgaat. “Er is een efficiënte samenwerking tussen de IC, de SEH en de Cohort afdeling. We zijn ook gestart met thuismonitoring, waarbij de patiënt met zuurstof naar huis mag en dagelijks gemonitord wordt. Zo ontstaan er dus nieuwe mogelijkheden voor patiëntengroepen. Zo kunnen we bijvoorbeeld sommige COPD-patiënten nu ook op afstand beoordelen. De zorg kan daardoor nog efficiënter worden ingericht.”
Als je mogelijkheden ziet, grijp dan de kans! Wat er ook gebeurt, je kan er alleen maar van groeien
Achievement
“Ik vind het fijn dat ik zo flexibel en divers mijn werk kan inrichten. Dat is in mijn werk belangrijk. Ik heb veel verschillende taken en verantwoordelijkheden, zowel op de SEH als op de afdeling”, vertelt Christof. “Het hooghouden van alle ballen geeft mij voldoening.” Christof vertelt dat hij dankbaar is dat zijn wens om als verpleegkundig specialist ook een rol in te vullen op de SEH is gelukt. Als je mogelijkheden ziet, grijp dan je kans”, zegt hij. “Wat er ook gebeurt, je kan er alleen maar van groeien”. Hij hoopt dit ook mee te kunnen geven aan anderen. Christof vertelt dat hij nog lang niet uitgeleerd is. “Ik denk niet dat mijn huidige functie mijn eindstation is. Ik koester de droom dat ik ooit nog extra handelingen mag gaan uitvoeren, zoals een bronchoscopie. Daarvoor moet de wet wel worden aangepast, maar dromen mag altijd toch?” Verder geeft hij aan lang nog niet uitgeleerd te zijn binnen longziekten. Het domein is immers zo ingewikkeld en complex, en blijft daarom uitdagend voor hem.