Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Als je bij ons de IC op komt, dan kom je echt ergens binnen
Het verhaal van Gert-Jan

Als je bij ons de IC op komt, dan kom je echt ergens binnen

Hi, ik ben Gert-Jan

Gert-Jan werkt al 3 jaar als IC-verpleegkundige binnen Amphia. Na zijn HBO-V heeft hij binnen Amphia het verpleegkundig traineeship gevolgd. Vanuit daar is hij de opleiding tot IC-verpleegkundige gestart. Het intensieve stuk van zorg voor de patiënt sprak hem direct aan. Vandaar ook zijn keuze voor de IC. Hieronder vertelt hij meer over zijn werk op de IC en waar voor hem de uitdaging in zit.

Intensieve zorg

Gert-Jan werkt in totaal nu 5 jaar bij Amphia. Na zijn opleiding tot verpleegkundige bood het traineeship hem de kans verschillende afdelingen te ervaren. De BIAZ-module wekte zijn interesse voor intensieve zorg. “Je leert ontzettend veel op de IC”, vertelt Gert-Jan. “Je leert hier wat het verschil maakt tussen leven en dood bij een ernstig zieke patiënt. Dat maakt de IC uniek voor mij”. Gert-Jan vertelt dat er naast de patiënten die op de IC terecht komen met acute spoed, je ook zorg draagt voor patiënten die er al een tijd zijn. “Je krijgt dan de tijd de patiënt en zijn of haar voorgeschiedenis te leren kennen.”

Hoogste niveau IC

“Wij zijn een hoogste niveau IC”, vertelt Gert-Jan. “Wij zijn een perifeer ziekenhuis met een grote IC waar complexe handelingen worden uitgevoerd. Cardio bijvoorbeeld vind ik echt interessant. Enerzijds werk je protoculair waardoor je op een rustige manier zorg kunt verlenen. Dit wordt afgewisseld met bijvoorbeeld een zieke cardiale patiënt waar je dan weer heel druk mee bent qua focus en zorg. Verder werken we hier bijvoorbeeld met ECMO. Deze machine neemt het hart en/of de longen gedeeltelijk of geheel over. Ook werken we met CVVH. Deze laatste is een nierfunctie vervangende therapie. Die afwisseling zorgt voor uitdaging in mijn werk.”

IC-verpleegkundige

Fijn gevoel

“Ik ga met een goed gevoel naar huis als ik op een dag iets extra’s heb kunnen doen voor mijn patiënt. Als IC-verpleegkundige kun je veel zelf bepalen”, vertelt Gert-Jan. “Een extra stap zetten voor iets dat eigenlijk helemaal niet had gehoeven. Soms moet een patiënt bijvoorbeeld ontwennen van de beademing. Wij noemen dat ‘weanen’. Een patiënt gaat dan revalideren. Elke dag zie je verbetering. Als een patiënt geïntubeerd is geweest en weer gaat praten nadat hij wakker is geworden. Je ziet hem of haar dan aanzienlijk opknappen. Dat proces is mooi om mee te maken. De keerzijde is ook dat patiënten niet altijd meer beter worden. Je gaat dan samen met de patiënt en familie een periode van afscheid in. Toch is er dan vaak ook rust en vrede. Samen met patiënt en familie werk je naar dat moment toe. Ook dit proces hoort erbij, maar kan hoe gek het ook klinkt voldoening geven.”

Fijne werkplek

“Als je bij ons de IC op komt, dan kom je echt ergens binnen. We werken met z’n allen in een mooie omgeving. Ik denk dat de IC wel een plek is waar je wilt werken als je het ziet. Daarnaast zijn we een groot team. Wel is het fijn, dat ondanks de grootte, de leidinggevende hier echt hun best doen om dingen beter te maken voor ons als verpleegkundigen. Ze denken met ons mee, je wordt hier gezien ook al zijn we zo’n grote club collega’s.

Benieuwd naar je droombaan?

Wil jij ons team komen versterken? Bekijk dan snel de vacatures en ontdek of je droombaan erbij zit.

Ga naar het vacatureoverzicht

Label