Je vindt hier een goede combinatie tussen het klinisch handelen en de begeleiding van patiënten.
Hoi, wij zijn Mirjam en Lotte
Verpleegkundige op de Oncologische Chirurgie geeft je een goed begin voor de rest van je carrière, daar kunnen Mirjam en Lotte je alles over vertellen. Ze deden samen hbo Verpleegkunde en kwamen elkaar weer tegen als collega’s in het Amphia.
Hoe kom je hier terecht?
Mirjam heeft de meeste kilometers door de Amphia-gangen gemaakt. “In het derde jaar van mijn opleiding ben ik hier als leerling binnengekomen, en nooit meer weggegaan. In de twee jaar als leerling werkte ik telkens een half jaar mee op een afdeling, waaronder ook Oncologische Chirurgie: dat trok me het meest. Inmiddels werk ik al bijna 8 jaar bij Amphia”.
Lotte is iets minder lang aan boord, maar heeft al de nodige ziekenhuiservaring binnen verschillende afdelingen opgedaan. “Ik ben inderdaad in een ander ziekenhuis begonnen, als stagiaire op de algemene chirurgie. Na mijn stage kreeg ik daar een baan aangeboden. Ik vond dat ook heel leuk werk, maar een jaar later veranderde die afdeling waardoor ik uitdaging miste. Zo kwam ik bij Amphia terecht: eerst op de Traumatologie. Daar heb ik een jaar gewerkt. Toen ik bij Amphia kwam wilde ik eigenlijk al graag bij Oncologische Chirurgie werken, maar daar was toen geen vacature. Zodra die plaats er wel was ben ben ik overgestapt.”
Oncologische Chirurgie
“Wat maakt Oncologische Chirurgie zo’n interessante afdeling als verpleegkundige?”, zegt Lotte. “Je ziet mensen weer naar buiten lopen. Patiënten die hier komen voor een ingreep vangen wij als verpleegkundigen op na de operatie. Wij helpen ze bij het herstel en begeleiden hen in deze kwetsbare periode. Dat maakt ons werk zo ontzettend waardevol”, vertelt Lotte.
Perspectief
“Bij Amphia krijgen we de kans om door te leren en te ontwikkelen” zegt Mirjam. “Omdat we een Topklinisch Ziekenhuis zijn, hebben we een eigen Academie waar we opleidingen en trainingen kunnen volgen. Zo hebben Lotte en ik samen de opleiding tot Oncologie Verpleegkundige hier gedaan”.
Lotte werkt de helft van haar uren op Interne Oncologie. “De andere helft van mijn uren werk ik bij Oncologische Chirurgie”, vertelt ze. “Op de Oncologische Chirurgie ben ik bezig met het herstel van patiënten na een operatie, bij de Interne Oncologie ligt de focus meer op de psychosociale begeleiding. Door die combinatie kan ik patiënten in het hele traject zorg verlenen.” Hoewel dit geen bestaande functie is, heeft Lotte deze wens zelf uitgesproken bij haar teamleider. Daar werd meteen enthousiast op gereageerd. “Ik ben dus een soort proefkonijn. Door op deze manier te werken is het roosteren ook makkelijker als er bijvoorbeeld iemand ziek is.”
Je helpt mensen herstellen, dat maakt dit werk heel waardevol
Afdelingsleercoach
Mirjam is inmiddels ook afdelingsleercoach voor stagiaires. “Daarvoor heb ik een 10-daagse cursus gevolgd. Daar leer je hoe je stagiaires begeleidt en gesprekken voert. Je leert ook veel over jezelf, over hoe je feedback geeft en ontvangt.” Daarnaast hoopt Mirjam binnenkort de opleiding tot praktijkopleider te starten.
Gewoon leuk!
“We werken op de afdeling met veel disciplines, en de communicatie is gemakkelijk, laagdrempelig. Iedereen staat open voor feedback. Dat maakt het werken op onze afdeling gewoon leuk!”, zeggen Mirjam en Lotte.