Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Er valt hier onwijs veel te leren. Je denkt vanuit basale fysiologie, maar koppelt dit aan complexe pathologie.
Het verhaal van Niek

Er valt hier onwijs veel te leren. Je denkt vanuit basale fysiologie, maar koppelt dit aan complexe pathologie.

Hi, ik ben Niek

Niek werkt sinds het begin van 2020 bij Amphia. Hij was er net een maand toen COVID-19 zijn opmars deed. Hij is nu ruim een jaar opleider op onze IC en daar begeleidt hij de arts-assistenten. Benieuwd naar zijn rol als opleider? Dat lees je hieronder.

Arts-assistent op onze IC

“Kom je als arts-assistent op onze IC werken, dan start je met een inwerkperiode van twee tot drie weken”, vertelt Niek. “Je wordt ingewerkt in het ziekenhuis en alles wat hier op de IC gebeurt. Ook loop je mee op de OK bij de cardioanesthesie en volg je de ALS-training.” Niek geeft aan dat als je net klaar bent met je opleiding geneeskunde en nog niet zoveel bagage in je rugzak hebt, maar wel affiniteit voelt met de acute zorg, je ook welkom bent om op de IC te komen werken. “We nemen je mee en begeleiden je daarna de dienst in. Er is een hechte groep assistenten die elkaar helpen en de intensivisten zijn altijd in huis. Natuurlijk is het soms spannend, maar we proberen te voorkomen dat er een “zwemgevoel” ontstaat. De IC is namelijk een indrukwekkende afdeling.

Ook na de inwerkperiode geven we continue opvolging aan het leerproces, checken we of de arts-assistenten zich nog senang voelen en helpen we waar nodig. We zijn een IC met een brede patiëntpopulatie en er is maar weinig wat we overplaatsen naar de academie. Daar kun je als arts zoveel van leren, dat maakt een verschil met sommige andere Intensive Cares. Vooral op cardiologisch en cardio-chirurgisch vlak doen we veel.” Niek vertelt over ECMO, de hartlongmachine. “Je hebt hier de optie om van al dat soort gespecialiseerde dingen wat mee te pikken. ”

opleider_IC

Opleiders

“Op onze IC zijn we met twee opleiders, waarvan ik er dus één ben”, vertelt Niek. “Vanuit een intrinsieke motivatie vind ik het leuk om kennis te delen.” Niek vindt het niet alleen leuk om te regelen, te managen en het assistentschap goed op orde te houden, maar vooral ook om de arts-assistenten te helpen zich te ontwikkelen, zodat ze hun sterke punten maximaliseren. “Het zit hem voor mij niet alleen in kennis bijbrengen. Ik wil iedere assistent op onze afdeling echt de kans geven. De kans geven te leren en te ontwikkelen binnen onze zo diverse patiëntengroep, maar ook de kans geven te ontdekken waar ze naartoe willen groeien. Ze hebben zelf de leiding in hun ontwikkeling, maar ik help daarin graag het doel te bereiken, en er zijn hier genoeg kansen. Het is leuk om iemand zo te zien groeien, en ook gek om ze daarna ook weer te zien gaan. Maar uiteindelijk is het doel voor aan ANIOS natuurlijk om door te stromen naar een volgende plek, en dat is ook goed.”

Daarnaast geeft Niek aan dat niet alleen de individuele assistent belangrijk is. “Minstens net zo belangrijk voor mij is de assistent groep draaiende houden. In mijn rol als opleider heb ik als doel een situatie te creëren waarin het rooster loopt, waar iedereen happy is en kan zijn, waar ideeën ontstaan, projecten gedraaid worden en waar persoonlijke ontwikkeling bij iedereen focus heeft. Naast natuurlijk het leveren van goede zorg. Het is mooi om het ontwikkelpad van arts-assistenten van dichtbij te mogen volgen.”

Het is mooi om het ontwikkelpad van de arts-assistenten van dichtbij te mogen volgen.

Niek Anesthesioloog-Intensivist + opleider arts-assistenten

Toekomstperspectief

Niek vertelt dat Amphia een van de grootste perifere IC’s van Nederland heeft. Je vindt er een breed aanbod van ziektebeelden en dit maakt dat er enorm veel te leren is. “Hoe gemakkelijk het ook klinkt, we zijn echt een grote, dynamische afdeling waar een prettige werksfeer hangt. Niemand wordt hier met de achternaam aangesproken. De lijntjes zijn kort. Je leert de patiënt als geheel te bekijken, niet vanuit één bepaald orgaansysteem. Daardoor is de IC een goede basis voor welke specialisatie je later ook wilt gaan doen. Je kunt daarbij jezelf ook extra verdiepen in de richting waar jij graag naartoe zou willen groeien. Er is onwijs veel kennis in huis om je te helpen. Maar ook als je nog niet weet wat je later wil doen is de IC een goede basis; en wij helpen je graag met de vraag welk vak goed bij je past. Al met al is het percentage doorstromers naar een opleiding hoog en dat geeft natuurlijk ook voldoening.”

Benieuwd naar je droombaan?

Wil jij ons team komen versterken? Bekijk dan snel de vacatures en ontdek of je droombaan erbij zit.

Ga naar het vacatureoverzicht

Label