Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Eigenlijk zorg ik nog steeds voor de patiënt, maar gewoon op een andere manier.
Het verhaal van Suzanne

Eigenlijk zorg ik nog steeds voor de patiënt, maar gewoon op een andere manier.

Hi, ik ben Suzanne

Suzanne werkt alweer 5 jaar bij Amphia. Niet als verpleegkundige, maar als doktersassistent. Waar ze voorheen altijd als verpleegkundige actief is geweest, heeft ze bewust deze overstap gemaakt. Dit gaf haar ook meer regelmaat en vastigheid binnen haar gezin. “Met een zorgachtergrond was ik meer dan welkom in deze functie”, vertelt Suzanne. Benieuwd hoe ze de overstap heeft ervaren? Daar lees je hieronder meer over.

Switch

Vanaf 2018 werkt Suzanne bij Amphia. Door persoonlijke omstandigheden kon ze haar vak als verpleegkundige helaas niet meer uitvoeren. “Het functieprofiel van doktersassistent sprak me ontzettend aan. Ik kende de functie zoals ik hem tegenkwam nog niet”, vertelt ze. “Ook al had ik de opleiding tot doktersassistent niet gevolgd, ik durfde een sollicitatie wel aan.” Wat bleek? Ze was met een zorgachtergrond meer dan welkom binnen het ziekenhuis. “Zelfs zonder specifieke zorgachtergrond zou je kunnen solliciteren. Je moet dan wel de opleiding tot doktersassistent volgen, maar dat kan in combinatie met werken.” Suzanne vertelt dat ze per dagdeel een taak hebben. Zo kan ze ‘s ochtends aan de balie zitten en patiënten of bezoekers te woord staan, waarop volgend ze ’s middags bezig is met het inplannen van behandelingen en een scopie bijvoorbeeld. “Ik wilde juist graag meer administratief ondersteunen. Ik regel het altijd graag goed voor de patiënt, maar nu wat meer vanachter de schermen. Dat gevoel blijft wel hetzelfde. Eigenlijk zorg ik nog steeds voor de patiënt, maar gewoon op een andere manier. Daarom ben ik ook de zorg in gegaan.”   

Met een zorgachtergrond was ik hier meer dan welkom.

Suzanne Koeken Doktersassistent MDL

MDL

“Het specialisme MDL was nieuw voor mij”, vertelt Suzanne. Vanuit haar verpleegkundige achtergrond had ze nooit actief met dit specialisme te maken gehad. “Mijn eerste gesprek voelde meteen goed. Ik kan wel zeggen dat we hier een open cultuur hanteren. Zo ben ik geleidelijk in mijn rol als doktersassistent gerold. Ik werk nu meer met de computer en het systeem Epic bijvoorbeeld. Dat was nieuw. Daar moet je echt even gevoel in krijgen, maar omdat ik me zo op mijn gemak voelde, ben ik geleidelijk in deze functie gegroeid.”

Geen keuzestress

Voor Suzanne was de keuze voor Amphia eigenlijk heel simpel. Een leuke vacature, een groot, breed ziekenhuis met veel diversiteit. “Maar wel 35 minuten rijden”, vertelt ze. “Voorheen sprong ik op mijn fiets en was ik zo op mijn werk. Dat is nu wel anders. Toch kom ik nog steeds iedere dag met plezier naar mijn werk. Het is niet om de hoek, maar mijn eerste gesprek voelde meteen goed. De afstand staat na 5 jaar nog steeds mijn werkgeluk niet in de weg. MDL is daarnaast een ontzettend interessant specialisme. Het geeft genoeg uitdaging, we ervaren zoveel ontwikkeling steeds. Niet alleen in het ziektebeeld, maar zeker ook qua innovatie op de afdeling. We krijgen hier te maken met veel verschillende zorgvragen. Daarnaast gaat ons takenpakket op korte termijn ook uitbreiden. Naast administratie en planning, gaan we nu ook meer handelingen doen. Bijvoorbeeld ondersteunen bij het spuiten van medicatie of videocapsule onderzoek bijvoorbeeld. We gaan patiënten meer begeleiden. We nemen hierin taken van de endoscopieassistente over. Het staat nog in de kinderschoenen, maar het is wel de bedoeling dat we dit binnen nu en drie maanden gaan inzetten. Daarvoor hebben we natuurlijk ook nieuwe collega’s nodig, omdat ons takenpakket gaat uitbreiden.

Doktersassistent

“Binnen de rol van doktersassistent is het essentieel dat je sociaal vaardig bent. En graag wilt leren”, zegt Suzanne. “Óh en ook een beetje gezellig bent, want dat kenmerkt ons team zeker. Gezelligheid staat hier voorop.” Voor de functie zelf, moet je secuur zijn, inzicht hebben in planningen en het overzicht goed kunnen bewaren. “Binnen onze afdeling zijn we qua planning eigenlijk steeds een grote puzzel aan het oplossen. Hier moet je dus wel van houden. Al nemen we je graag mee door het gehele proces.” Suzanne geeft aan dat ze met 9 andere doktersassistenten het team als zelfsturend ervaren. Ze lossen veel onderling op. Qua planning of taken. “Als het even niet zo lekker gaat, nemen we het van elkaar over. We vallen gemakkelijk op elkaar terug. Die stabiele basis binnen het team is er op dit moment zeker en dat is fijn. We zijn positief en we gaan er samen voor. We willen er samen het beste van maken.”

“Naast je rol als doktersassistent, kun je andere taken toe-eigenen”, vertelt Suzanne. “Zo ben ik EPIC keyuser binnen de afdeling. Voor alle vragen en onduidelijkheden over EPIC ben ik aanspreekpunt. Daar wordt echt gebruik van gemaakt. Zo verzamel ik alle informatie, formuleer ik mijn visie en ga ik hierover met de leiding in gesprek. Daarnaast houd ik de verschillende folders voor onze patiënten samen met de verpleegkundigen up to date. Maar er is nog meer hoor”, zegt ze. Zo vertelt ze dat je extra taken kunt oppakken op het gebied van planning, de begeleiding van leerlingen of deel kunt nemen aan verschillende werkgroepen op het gebied van patiënthandelingen of procesoptimalisatie bijvoorbeeld. “Er is genoeg te doen!”

Overleg_MDL

Met plezier naar Amphia en een goed gevoel naar huis

“Het werk is bij ons op de afdeling eigenlijk nooit af”, vertelt Suzanne. “Maar dat geeft niet, omdat we goed en fijn met elkaar samen werken in alle drukte, geeft dat ook voldoening. Dan is mijn dag al goed. Als ik afspraken heb kunnen maken voor patiënten en alles daaromheen voor hen en mijn collega’s goed geregeld is, dan geeft dat een lekker gevoel. Of als ik bijvoorbeeld de patiënt goed heb kunnen voorlichten.” Verder geeft Suzanne aan dat iedere collega op de afdeling toegankelijk en benaderbaar is. “Als wij bijvoorbeeld vragen hebben op medisch vlak, organiseren de artsen een klinische les. Iedereen staat daar dan voor open. Je hoeft maar iets te vragen en er wordt naar een passende oplossing gezocht.”

Benieuwd naar je droombaan?

Wil jij ons team komen versterken? Bekijk dan snel de vacatures en ontdek of je droombaan erbij zit.

Ga naar het vacatureoverzicht

Label